• Tokaluokkalaisten energiansäästöviikko

  Tokaluokkalaisten energiansäästöviikko järjestetään joka vuosi lokakuussa viikolla 41. Asemansa vakiinnuttanut teemaviikko on koulujen ja energiayhtiöiden yhteistyötä parhaimmillaan.

  Hei, kaikki toimii! -oppimateriaali on vankka tietopaketti energiasta: energiantuotannosta ja sen järkevästä käytöstä sekä säästämisestä. Energiayhtiöt kustantavat alueensa kouluille opetuspaketit. Opeinfosta löytyvät tilausohjeet ja tilauslomake. Tukijoiden ansiosta aineisto on kouluille maksuton. Sopivaa opetusaineistoa löytyy sekä tokaluokkalaisille että ylemmille luokille.

  Ilmoittautukaa mukaan myös valtakunnalliseen Energiansäästöviikkoon >>

  1

  Vuoden 2015 energiakilpailun voitti Jalkarannan koulun 2 B Lahdesta. Kuvassa oppilaiden ja opettajan lisäksi Erkki Wähä-Virtanen.

 • Energiansäästovinkit riimiteltiin kuvaan

  Vuoden 2015 Tokaluokkalaisten energiansäästöviikon -kilpailutyöhön oli tuotu riimejä Säästä energiaa -laulusta, joka on mukana Hei kaikki toimii -aineistossa.

   

   

   

  2

  Voittajatyön teki Lahtelainen Jalkarannan koulun 2 B -luokka.

 • Laadukas energiaopetuspaketti

  Hei, kaikki toimii! -opetuspaketti on päivityksineen ollut käytössä liki 19 vuotta. Energia- ja ympäristöasioita pitää opettaa ja oppia, sillä uutta tietoa tulee koko ajan.

  Vuonna 2015 paketti sisältää: opettajan oppaan, lasten energiakirjan, Hei, mistä saadaan energiaa -kirjasen, kaksi julistetta, muistipelikortit ja kaksi energialaulua cd:llä sekä niiden karaokeversiot ja nuotit. Opeinfo-sivulla kerrotaan miten teidänkin luokkanne saa materiaalit käyttöönsä.

  Energiadiplomi, väijykortti sekä agenttiraportti ovat vuosien saatossa muuttuneet sähköiseen muotoon ja ovat ladattavissa Opeinfo-sivulla.

  3
  Kuva: Jari Aalto

  Tarmo Koiviston kuvittamaa Lasten energiakirjaa lukemalla selviää moni juttu. Esimerkiksi se, miten aurinko vaikuttaa tuulten muodostumiseen.

 • Energiakilpailun voittajalle retkipalkinto

  Syksyllä 2016 kisataan taas voitosta. Osallistu luokkasi kanssa energiayhtiön järjestämään alueelliseen energiakilpailuun. Alueellisen kisan voittanut työ lähetetään Motivan järjestämään valtakunnalliseen kilpailuun. Valtakunnallisen kilpailun voittajaluokka palkitaan retkellä Helsinkiin, jossa tutustutaan ainakin Korkeasaareen ja Heurekaan. VR kuljettaa lapset Helsinkiin, jossa HSL huolehtii paikalliskuljetuksista. Lasten Keskus lahjoittaa lapsille lukemista.

  4

  Energiakilpailun voittajaluokka pääsee tutustumaan Heurekaan ja Korkeasaareen.

 • Tukijayhtiölle viestintäaineistoa energiakilpailusta

  Järjestä alueellasi energiakilpailu, jonka voittajatyön voit lähettää Motivaan valtakunnalliseen kilpailuun. Juttuaiheen lisäksi saat kilpailutöitä ja kilpailijoita kuvauttamalla visuaalista aineistoa piristämään yhtiösi lehteä tai verkkosivuja. Voittajaluokka palkitaan retkellä Helsinkiin.

  Tänä vuonna kilpaillaan julisteilla. Julisteen aiheena on energian säästäminen, mutta myös kestävää elämäntapaa, vastuuta ympäristöstä, kierrätystä ja erilaisia energianlähteitä ja –muotoja voi käsitellä. Kilpailun valtakunnallisia tukijoita ovat Korkeasaari, Tiedekeskus Heureka, VR, HSL ja Lasten Keskus.

  5
  Kuva: Jaakko Mylly

  Palkittujen töiden tukijayhtiöt saavat myös kiitoskirjan.

/ 5

Katso mitkä yhtiöt kustantavat opetuspaketin

Klikkaa Opeinfo-sivulle!

Yhteyshenkilö Lasten Keskuksessa

Jos koulullasi ei ole tukijaa ja haluatte itse kustantaa opetusmateriaalit, ota silloin yhteys Mirja Suvanto-Larmalaan, mirja.suvanto-larmala@lastenkeskus.fi, puh. 050 371 0448