Valaistus

Valaistukseen kuluu keskimäärin 22 prosenttia asunnon taloussähköstä. Hyvällä suunnittelulla ja oikeilla laitevalinnoilla valaistuksen energiatehokkuutta voidaan parantaa selvästi normaalitasoon verrattuna. Suunnittelussa kannattaa muistaa, että valaistus on kodeissa tärkeä tekijä niin viihtyvyyden, työskentelyn kuin turvallisuudenkin takia.

Valaistuksen suunnittelussa kannattaa hyödyntää sähkösuunnittelijan ammattitaitoa. Parhaimpaan lopputulokseen päästään tekemällä erillinen valaistussuunnitelma. Hyvä valaistus on muunneltava, jolloin se mukautuu kodin eri tilanteisiin.

Lampputyypit

Loistelamput ovat tällä hetkellä paras tapa toteuttaa energiatehokas valaistus kustannustehokkaasti. Pienloistelampuilla (yksikantaiset loistelamput) varustetut valaisimet sopivat kaikkiin kodin tiloihin. Perinteisiä loisteputkia (kaksikantaiset loistelamput) kannattaa hyödyntää erityisesti silloin, kun tarvitaan paljon valoa, esimerkiksi keittiön työtasojen ja varastotilojen valaistuksessa. Loistelamppuja kannattaa käyttää myös tiloissa, joissa valaistus on päällä pitkiä aikoja.

Halogeenilamput ovat hieman energiatehokkaampia kuin hehkulamput. Ne soveltuvat hyvin kohdevalaistukseen, sillä ne ovat suunnattavia tai kattoon upotettavia. Halogeenilampuilla ei kannata toteuttaa yleisvalaistusta, sillä valaisimia tarvitaan paljon, jolloin niiden kokonaisteho nousee suureksi. Halogeenilamppuja kannattaa siis käyttää maltillisesti.

LED-lampputekniikkalla on mahdollista toteuttaa valaistus erittäin energiatehokkaasti verrattuna perinteisiin ratkaisuihin. Talon koko valaistusta ei kuitenkaan vielä voida kustannustehokkaasti toteuttaa pelkillä ledeillä. Lisäksi niistä saatava valo ei ole välttämättä niin miellyttävää kuin muilla vaihtoehdoilla. Ensimmäiset myyntiin tulleet LED-valaisimet ovat olleet koriste- ja kohdevalaisimia. Markkinoilla on tarjolla LED-valaisimia jo niin sisä- kuin ulkokäyttöön. LED-tekniikka kehittyy vauhdilla ja uusia ratkaisuja tulee markkinoille.

Hehkulamppu on perinteinen valonlähde, jolla on erittäin hyviä ominaisuuksia: se on edullinen, sitä voidaan himmentää ja siitä saatava valo on miellyttävän väristä. Energiankäytön kannalta se on kuitenkin tehoton ratkaisu. Hehkulampun käyttämästä sähköstä vain 5-10 prosenttia muuttuu näkyväksi valoksi, loppuosa muuttuu suoraan lämmöksi. Useimpiin kodin valaistustarpeisiin löytyy hehkulamppua energiatehokkaampi ratkaisu.

Himmentimet, liiketunnistimet, hämäräkytkimet ja ajastimet

Perinteisen valokytkimen tilalle voidaan joihinkin tiloihin valita valon säädin, jolloin valaistusta voidaan himmentää. Tyypillisesti olohuoneen kattovaloa halutaan säätää eri tilanteita ja tunnelmia varten. Eri lampputyypeille on omat säädintyypit.

Liiketunnistimilla ohjatut valaisimet syttyvät automaattisesti, kun huoneeseen tullaan ja valot sammuvat itsestään säädetyn ajan jälkeen, jolloin valot eivät unohdu päälle. Esimerkiksi WC-tiloihin, porraskäytäviin, eteiseen ja varastotiloihin liiketunnistimet sopivat hyvin.

Ulkovalaistuksessa kannattaa käyttää hämäräkytkimiä ja liiketunnistimia, jolloin valot saadaan päälle silloin, kun valoa tarvitaan. Ajastimet sopivat hyvin esimerkiksi koristevalojen ja pihavalojen ohjaukseen.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 27.7.2017

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.