Vedenkulutus taloyhtiössä

Keskimääräinen kokonaisvedenkulutus kerrostaloyhtiöissä on 155 litraa henkilöä kohden vuorokaudessa (l/hlö/vrk). Rivitaloyhtiössä vastaava lukema on 140 l/hlö/vrk. Keskimäärin lämpimän veden osuus kokonaisvedenkulutuksesta on noin 40 prosenttia.

Niissä taloyhtiöissä, joissa on otettu käyttöön huoneistokohtainen vedenmittaus, on keskimäärin saavutettu 10-30 prosentin säästö kokonaisvedenkulutuksessa ja 3-9 prosentin säästö lämmitysenergiankulutuksessa.

Vedenkulutuksen jakaantuminen eri toimintojen kesken

Keskimääräinen vuorokautinen kokonaisvedenkulutus (155 l/hlö/vrk) jakautuu keskimäärin seuraavasti:
  • Peseytyminen 60 litraa (39 %)
  • WC 40 litraa (26 %)
  • Keittiö 35 litraa (22 %)
  • Pyykki 20 litraa (13 %)
Käyttöveden kulutus
Näistä on helpointa vaikuttaa käyttötottumuksen muutoksilla peseytymiseen käytettyyn vesimäärään.

Vedenkulutus voi vaihdella paljon asukkaiden välillä

Vaikka keskimääräinen vedenkulutus on taloyhtiössä 155 l/hlö/vrk, kulutuslukemat voivat vaihdella kotitalouksien välillä huomattavasti. Taloyhtiöissä, joissa on siirrytty huoneistokohtaiseen vedenkulutuksen mittaukseen, on huomattu kulutuksissa huomattavaa vaihtelua.

Esimerkiksi eräässä taloyhtiössä alhaisimmat kulutukset olivat luokkaa 70 l/hlö/vrk, mutta eräs perhe käytti hulppeat 450 l/hlö/vrk. Vaihtelu on seurausta erilaisista käyttötottumuksista, perheiden elämänvaiheista ja eroista kotona vietetyssä ajassa.

Vesi ei ole ilmaista

Jos taloyhtiössä vedenkulutus on 155 l/hlö/vrk, kaukolämmön hinta 70  €/MWh ja kylmän veden (raakavesi+jätevesimaksu) hinta 3,96 €/m3, tulisi kokonaisvesimaksun henkilöä kohden olla noin 27 euroa kuukaudessa. Tällöin vesimaksulla katettaisiin sekä kylmän että lämpimän veden käytöstä syntyvät kustannukset. Lämpimän veden yksikköhinta olisi 8,36 €/m3. On hyvä myös muistaa, että 10 minuutin suihku maksaa noin yhden euron.

Energiaekspertti:
  • Selvitä oman taloyhtiösi kokonaisvedenkulutus henkilöä kohden vuorokaudessa.
  • Vertaa taloyhtiösi kokonaisvedenkululutusta keskimääräisiin kulutustietoihin.
  • Selvitä taloyhtiösi perimät vesimaksut ja tarkista niiden oikea suuruusluokka.


Oliko artikkeli hyödyllinen?

Sivua päivitetty viimeksi 22.3.2017