Taloyhtiöasuja – Usein kysytyt kysymykset
Palaa otsikoihin

1. Uusiutuvaa sähköä kerrostaloasuntoon

Asun kerrostalossa ja yhtiövastikkeeseen kuuluu lämmitys. Sähköä minulla kuluu hyvin vähän. Onko minulla mitään vaihtoehtoja valita uusiuvaa energiaa, kun lämmitysmuodosta päättää taloyhtiö?

Vastaus:
Jokainen voi vaikuttaa ostamansa sähkön tuotantotapaan. Käy www.sahkonhinta.fi -sivuilla, josta näet uusiutuvaa sähköä tarjoavat yhtiöt. Monesti uusiutuvasta sähköstä ei edes tarvitse maksaa enempää kuin niin sanotusta sekasähköstä.

Jotkut energiayhtiöt tarjoavat mahdollisuuden myös oman aurinkosähköpaneelin vuokraamiseen, jolloin paneelin tuottaman sähkön saa omaan käyttöön. Voit myös taloyhtiösi kautta yrittää vaikuttaa yhtiön ostamaan lämmitysmuotoon.

Sähkön hintavertailu:
www.sahkonhinta.fiPalaa otsikoihin

2. Taloyhtiön vedenkulutus

Taloyhtiömme vedenkulutus on hälyttävän korkea, ja haluaisin ottaa asian esille yhtiökokouksessa. Mistä löydän tietoa tavanomaisista kulutusmääristä?

Vastaus:
Keskimääräinen vedenkulutus Suomessa on 140 l/asukas/vrk. Kotitalouksissa kuitenkin kulutetaan vettä hyvin vaihtelevia määriä, toiset pärjäävät hieman vajaalla sadalla litralla vuorokaudessa, kun taas joillakin vettä kuluu vuorokauden mittaan lähemmäs kolmesataa litraa. Varsinkin pienessä taloyhtiössä yksittäinenkin lotraaja saati perhe voi nostaa koko taloyhtiön kulutusta selvästi. Myös vanhat vesikalusteet ja -koneet vaikuttavat kulutukseen. Merkittävä kulutuksen alentaja taloyhtiössä on asuntokohtaisen vesimittarin perusteella tapahtuva talouden vesilaskutus.

Lisää aiheesta: 
VedenkulutusPalaa otsikoihin

3. Taloyhtiön sähkösopimuksen kilpailutus

Taloyhtiömme sähkösopimusta ei ole kilpailutettu. Onko kilpailutus mahdollista?

Vastaus:
Tyypillisesti rivi- ja kerrostaloyhtiöissä sähkösopimus on asuntokohtainen ja jokainen asukas voi valita ja kilpailuttaa sähkösopimuksensa. Myös taloyhtiön kiinteistösähkön osalta sopimus voidaan kilpailuttaa. Huomioitavaa on, että mikäli pääsulakkeen koko on yli 3x63 ampeeria ja tilausteho 45 kW, taloyhtiöllä on oltava tuntitehot rekisteröivä mittauslaitteisto ostettaessa sähköä kilpailuttamalla.

Palaa otsikoihin


Sivua päivitetty viimeksi 26.6.2018

Tämä sivusto käyttää evästeitä sivuston käyttöä koskevien tietojen keräämiseksi. Kun käytät tätä sivustoa, hyväksyt evästeiden käytön.